logo

В час по ...

ПЪРВАТА ПРОФЕСИОНАЛНА УЧЕЩА ОБЩНОСТ НА СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ДЕМОНСТРИРА ГОДИШНАТА СИ РАБОТА С IX А КЛАС

Първата Професионална учеща общност на СУ „Вела Благоева“ демонстрира годишната си работа с IXА клас по време на специална презентация. Създаденият в началото на учебната година интердисциплинарен екип с лидер главен учител Розалия Димкова, показа пред ученици, учители и гости резултатите от проектно базираното обучение на гимназистите. Специален гост на събитието бе Ели Хаджисотирова, програмен координатор към Фондация „Америка за България“, която предостави иновативния метод на училището чрез обучения на учители.

Абсолютен фаворит сред крайните продукти от работата на общността е пирамидата на храненето, за която основни усилия е положил Илиян. За интернет сайта на проекта водещи бяха Мирослав и Даниела. При здравословната чиния усилията са на Йоанна, Преслава, Кристиана и Янислав, които изрисуваха и пирамидата на храненето. Илиян, Симеон, Стивън и Даниела работиха по представянето на символите в храненето. Симона подпомагаше всички ученически екипи и ги координираше. Алехандра и София представиха храната през Средновековието. Нарън и Христиана приготвиха питка. Водещ на презентацията бе Йонна Крумова.

През цялата година учителите по български език и литература Даниела Солакова, по химия и опазване на околната среда Кристина Ганева, по информационни технологии Анета Драганова, по изобразително изкуство Даниел Терзиев, по история и цивилизации Диляна Нуриева и по биология и здравно образование Розалия Димкова, планираха заедно отделни урочни единици, за да могат учениците да изработят продуктите по общата тема „Ти си това, което ядеш“. В дейностите се включиха и учителят по география и икономика Данаил Христов, по испански език и предприемачество Анелия Костадинова и Славина Кушева по английски език. 


Училището подпомогна ежеседмичните срещи на учителите от професионалната учеща общност със специално помещение за планиране, техника и ресурси за работа им. 

ДОБРОВОЛЦИТЕ КАТЯ ОТ ПОРТУГАЛИЯ И ЛУИ ОТ ФРАНЦИЯ РАБОТИХА С МАЛЧУГАНИТЕ ОТ ПЪРВИ ДО ЧЕТВЪРТИ КЛАС В СУ "ВЕЛА БЛАГОЕВА"

Доброволците Луи от Франция и Катя от Португалия участват активно в училищния живот в СУ ,,Вела Благоева". Нашите чуждестранни приятели, заедно с учителката по испански език Анелия Костадинова, в края на седмицата работиха с ученици от начален етап.

 

 

ГИМНАЗИСТИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА” ПОСЕТИХА ФАБРИКАТА ЗА КЕНАРЕНИ РИЗИ В ГР. КИЛИФАРЕВО

Гимназисти от СУ „Вела Благоева” заедно с учителката си по испански език и предприемачество Анелия Костадинова и френският доброволец Луи Поазо посетиха фабриката за кенарени ризи в гр. Килифарево. Инициативата се реализира с подкрепата на НД ,,Седянка". Собственикът на фирмата Валентин Калайджиев разказа на младежите, които се обучават в профил „Предприемачество и бизнес” за дългия път на израстване на неговата фирма, за магията на шевиците в изработените във фирмата ризи, които днес се продават на три континента.

„Радваме се, че точно с неговите ризи ще бъдат облечени тринадесете момчета и момичета от СУ „Вела Благоева", които вече четири месеца се подготвят за XIX Национален конкурс на училищните театри на испански език” – сподели госпожа Костадинова.

На 23 февруари в НАТФИЗ гимназистите ще представят пиесата „Автостоп”, дело на тяхната учителка А. Костадинова, която прави опит да намери общото и различното в испанската и българската действителност.

 

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОСРЕЩНАХА ГОСТ ОТ ПОРТУГАЛИЯ – ДВАДЕСЕТ ГОДИШЕН МЛАДЕЖ, КОЙТО ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ

Ученици от СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново посрещнаха гост от Португалия - Жуау Роша, приветлив 20-годишен младеж, който от почти година живее в България в рамките на европейска доброволческа младежка програма, проект "Имало едно време, така и до днес", с подкрепата на НД "Седянка". Срещата бе организирана по инициатива на учителката по испански език в училището Анелия Костадинова, която има опит в менторството на чуждестранни младежи по програмата и Кремена Попова, представител на Португалския културен институт „Камойнш“, която от няколко години води часове по португалски език в СУ „Вела Благоева“.

         

Жуау Роша работи в дом за възрастни хора, в център за деца с увреждания, изнася презентации на различни теми в училища. Това е само малка част от запълненото му ежедневие тук, както сподели пред учениците и учителите. „Пътувам из България, за да я опозная. Особено ме впечатляват водопади и пещери. Уча български език, потапям се в бита и културата на българите” – сподели Жуау, докато отговаря на въпросите на Иван от ...клас и заедно с Кремена Попова превеждат на български в залата. Научаваме още, че е запленен от традиционните български занаяти, взима уроци по грънчарство и българска шевица. Предстои му да посети XXVII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник, където да стане свидетел на свръхестественото обаяние на кукерите и танците им.   Жуау Роша и г-жа Кремена Попова представиха презентация на тема „Португалия - исторически аспекти, културни традиции, природни и градски пейзажи“. С леко поднесено богато съдържание и безброй фотоси, видеоклипове и музика, събитието се превърна във вълнуващо приключение през вековете, моретата и лузитанската душевност не само за децата, но и за учителите. 

СУ „Вела Благоева“ е единственото училище във Великотърновска област, в което децата имат възможност да изучават португалски език. 

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА'' ПОСЕТИХА ФОРУМА „ИНВЕСТИРАМЕ В ХОРАТА, ПРЕОБРАЗЯВАЩИ ЕВРОПА” НА ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ

Ученици от СУ „Вела Благоева'' посетиха на форума „Инвестираме в хората, преобразяващи Европа” на Джуниър Ачийвмънт. Събитието се проведе в креативна обстановка в Ну Бояна Филм Студиос по случай 20 годишния юбилей на организацията в България.

В началото на форума JA България  обяви създаването на български Център за развитие на предприемачески компетентности и образование, част от European Entrepreneurship Education Hub (EE-HUB) – постоянен консултативен орган към институциите на Европейския съюз и съвместна инициатива на JA Европа и Citi за формиране на политики. Целта на EE-HUB в България е разработването и прилагането на национални политики в контекста на препоръките на Европейския съюз, включително и разработването на дългосрочна национална стратегия за развитие на предприемаческите компетентности и образование, като ключов фактор за успешното икономическо развитие на страната и просперитета на българското общество.

Специалният форум „Инвестираме в хората, преобразяващи Европа – чрез образование и иновации“ има за цел да събере различни гледни точки, търсещи отговор на въпроси като „Каква е новата Европа, към която се стремим?“, „В какъв свят искаме да живеем?“, „Какво образование е необходимо на следващите поколения, за да решават предизвикателствата и да живеят щастлив живот?“ 

 

Language / Език


Приятели

 

 

 

 

 

Видео

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Брояч

 
 

Кой е тук ?

Днес
Вчера
Този месец
312
494
9355

Вашето IP: 54.156.39.245

Вход


Google+ Powered by Joomla!. Designed by: Joomla TemplateValid XHTML and CSS.